Midsommarångest

Jul eller midsommar. Alltid samma visa. Veckorna innan ska man jobba häcken av sig. Som en duracellkanin springer jag mellan möten, konstaterar att det kommit 62 nya mejl sen sist, använder kvällarna för att jobba undan, headsetet för att kunna cykla (läs motionera) och prata jobb samtidigt alternativt få ordning på logistiken på ungdomarna. Klockan 17 i morrn ska jag knäppa på off-knappen. Samtidigt åker familjelivets on-knapp på. De där stackarna som jag inte pratat med de senaste veckorna för att jag har haft fullt upp och jobba. Mysig helg i stugan föregås av matlistor, den avskyvärde trippen genom ICA Maxi, packa bilen, få med alla matingredienserna, lakan och för guds skull systemet. Har någon tänkt på systemet?

Nästa fas är att låsa barskåpet, förmana tonåringarna och så startar den där groende oron igen. Båda två ska till Leksand. En förfärande tanke. Men vänta nu, vad gjorde jag sommaren mellan 9:an och gymnasiet....Leksand. Tältning. Och resten vill jag inte ens skriva ner. Men tiderna är annorlunda nu. Värre. Eller?

Jag ska sitta där runt lägerelden. Sjunga snapsvisor och skåla mot solen. Titta när de andra äter sill, men givetvis hänga med på nubben. Njuta av den ljusa sommarkvällen tillsammans med goda vänner. Midsommar är en vändpunkt. Det är mitten på sommaren. Då vi alla konstaterar att det varit för kallt, kallare än förra året. Vi ställer hoppet till semestern. Och det lustiga är att får vi två veckors vackert väder under vår semesterperiod. Ja då är vi nöjda. Supernöjda.  Ha en skön midsommar!

E bok tä, ôckän kun tro hä?

"Jâ fäck så mångâ ol sôm inte jâ visst tå, sâ hä va ful int nô anä än tä skrevâ då. Tack a allä fôr hjälp mä ol, ä finns mångä slickä på våra jol"
Det här är underbart Flodamål från Västerdalarna som Karin Elvinsson sammanställt i en ordbok på Flomål. Jag älskar klangen och blir så nostalgisk. Det var inte lätt den gången jag fick jobb i Björbo och skulle lära mej det här språket som i god internationell anda blandades upp med IT-engelska.
Jag hoppas att målen överlever.
Så för dig som undrar:
"Jag fick så många ord som jag inte visste fanns, så det fanns inte annat att göra än att skriva då. Tack till alla för hjälpen med ord, det finns många sådana på vår jord."
Andra kuliga ord:
Bittju = lynnig
Bôckblatuppä = liljekonvalj
Bänktravårä = råtta
Drösä = folkhop

Midsommar. Redan?

Ännu en vår som varit så hektisk att jag knappt hunnit med vitsippor och liljekonvaljer. Ännu mindre midsommar. Jag vet inte om det är ett nordiskt beteende, men vi svenskar verkar i alla fall ruta in oss efter tiden före och efter jul. Och tiden före och efter semester. Det innebär för oss i reklambranschen att alla deadlines ligger dagen innan julafton eller midsommar. Följaktligen sitter vi med näsan i datorerna kväll efter kväll, medan fåglarna sjunger utanför och gräset frodas. Och nu säger almanackan att det är midsommar. För mej är det en upprepning av förra året. Jag har inte planerat maten, vet inte när jag ska få till tårtan, men har dock lyckats bjuda vännerna till sommarstugan.

Jag älskar sommaren, och midsommar. Jag önskar jag kunde njuta mer av den. Ser fram emot torsdag kväll. Solen ska stå som spön i backen. Jag ska sätta mej på bryggan med en gigantisk gin och tonic. Ta ett djupt andetag. Och njuta!

Glad midsommar!

Kan man avgå som vuxen?

I så fall gör jag det idag. Miss u Em.

RSS 2.0